Wie gaan er zoal failliet?

Heeft een bedrijf grote schulden, dan kan het gebeuren dat die niet meer kunnen worden opgebracht. Als de schulden inderdaad niet meer kunnen worden betaald, gaat zo’n bedrijf failliet.

Goede cijfers voor Nederland

Aan de faillissementscijfers voor de Nederlandse economie is goed te zien dat het weer beter gaat. Zo werd in augustus vorig jaar het laagste aantal faillissementen in 8 jaar uitgesproken. Dit betekent dus dat steeds meer bedrijven zich goed staande weten te houden. In mei 2013 lag het aantal faillissementen nog op een topniveau. Sindsdien heeft zich een daling ingezet. Het aantal faillissementen in handel en financiële dienstverlening was het grootst. Ook in de horeca vielen wat klappen.

Faillissement je eigen schuld?

Je kunt zeggen dat de schuld voor een faillissement bij de ondernemer zelf ligt. In zo’n 95 procent van de gevallen is dit waar. Toch is er ook nog zo’n 5 procent van de gevallen waarin deze redenering niet klopt. Neem het ongeluk in Alphen aan den Rijn, waarbij een brugdeel tijdens vervangingswerkzaamheden op de huizen viel. De straat waarin dit gebeurde werd voor langere tijd afgesloten, waarbij verschillende ondernemingen failliet gingen. Ook de gemeente gaf in die gevallen geen steun.

Zomaar een land failliet

Niet alleen bedrijven kunnen failliet gaan. Ook landen kunnen soms bezwijken onder hun schuldenlast. Een zeer recent voorbeeld vormt Puerto Rico. Het eiland valt weliswaar onder het beheer van de Verenigde Staten, maar bleek toch gewoon failliet te kunnen gaan. Maar liefst 73 miljard dollar is met dit faillissement gemoeid. Heel wat houders van staatsobligaties treuren daarom nu over het door hen uitgeleende geld. Gelukkig zijn hierbij vooral investerende bedrijven betrokken, zodat het faillissement van Puerto Rico niet direct op de schouders van particuliere investeerders rust. Het gaat overigens om het grootste publieke faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *