Aandelen en goud bewegen sterk tegengesteld van elkaar

Opvallend feit: de goudprijs was sinds de jaren 80 niet meer zo negatief gerelateerd aan de koersen van aandelen in de zomer van 2016. De veilige haven onder beleggers trekt zich niets aan van wat ander beleggingen doen: dit was al langer algemeen bekend. Toch is de relatie tussen goud en veel andere beleggingen, waaronder aandelen en obligaties, de afgelopen twee maanden anders geworden dan normaal.

Een nieuwe relatie voor goud en aandelen

De correlatie tussen goud en aandelen, gemeten als de correlatie tussen de Amerikaanse S&P 500 index en de goud future prijs, is normaal gesproken vrijwel 0. Dit betekent dat er normaal gesproken vrijwel geen relatie is tussen de stand van de S&P 500 en de prijs van goud en dat deze beleggingsproducten los van elkaar bewegen. Volgens de Amerikaanse televisiezender CNBC was dit in het jaar 1995 nog -0,06, wat betekent dat er toen wel een relatie was tussen de stand van de index en de prijs van goud. Dit is later weer veranderd naar 0, zoals wij de correlatie tussen de beide beleggingsproducten kennen.

Kijken we naar de correlatie tussen de S&P 500 en de goudfuture van de afgelopen twee maanden, dan zien we dat de relatie tussen goud en aandelen veranderd is. Waar de correlatie normaliter altijd op 0 stond, is deze nu namelijk veranderd naar een waarde van -0,63. Dit betekent dat als de S&P 500 index omhoog ging, de goudprijs omlaag ging en andersom.

Houd correlatie goud en aandelen in de gaten

Of de correlatie tussen goud en aandelen zo blijft, is nog even afwachten. Wel is het verstandig om de relatie tussen goud en aandelen goed in de gaten te houden, zodat je goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de beleggingswereld. De nieuwe correlatie tussen goud en aandelen is in elk geval opvallend te noemen, aangezien deze correlatie voor het laatst werd bereikt in de jaren 80.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *