Amerikaanse groei en misschien Europese geldverruiming

Terwijl de groei van de Amerikaanse economie doorzet, moet de Europese Centrale Bank de groeiverwachting voor volgend jaar naar beneden bijstellen.

Groeiende werkgelegenheid, aantrekkende bestedingen

De Amerikaanse arbeidsmarkt is op de goede weg. In grote delen van het land neemt de werkgelegenheid toe. Dit gaat gepaard met aantrekkende consumptieve bestedingen. Eén en ander blijkt uit het maandelijkse Beige Book dat op woensdag 3 december door de 12 regionale banken van de Federal Reserve (FED) werd gepubliceerd.
Vanwege de zich herstellende economie is de FED dit jaar al begonnen met het afbouwen van haar stimuleringsmaatregelen. De rente in de Verenigde Staten ligt echter nog steeds op een historisch laag punt. Er wordt verwacht dat de FED binnen afzienbare tijd zal besluiten deze rente te gaan verhogen.

Olieprijs en koud weer

De dalende olieprijs wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de toegenomen bestedingen. Bovendien ligt de vraag naar warme kleding hoog, omdat verschillende regio’s te maken hebben met koud winterweer.
Voor een daling van de eigen productie van schalie-olie is de FED niet bang. Die ligt op recordhoogte en blijft naar verwachting de komende twee jaar alleen maar toenemen.

Begin 2015 Europees opkoopprogramma voor obligaties?

Heel anders is het beeld in Europa. De inflatie blijft ongunstig laag en de economische groei ligt achter op de prognoses. In 2015 wordt een economische groei verwacht van slechts 1%, terwijl enkele maanden geleden nog werd uitgegaan van een groei van 1,6% voor 2015.
De ECB ziet de dalende olieprijs als een zorgpunt. De koers van de euro loopt intussen op, terwijl de aandelen in waarde zakken. Als we de berichten van Persbureau Bloomberg op 4 december mogen geloven, speelt President Mario Draghi van de ECB met de gedachte een grootschalig opkoopprogramma van (staats)obligaties in te stellen. Het bekend worden van dit geldverruimende plan, zette een lichte rem op de koersstijging van de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *