Britse pond op laagste niveau sinds 31 jaar

Het Britse pond sterling beweegt in de nasleep van het Brexit-referendum op het laagste niveau in 31 jaar. De Britse munt verloor maar liefst 3 procent in vergelijking met de Amerikaanse dollar. Wil je op dit moment 1 pond halen, dan heb je hier 1,32 dollar voor nodig. Kijken we naar de waarde van de pond ten opzichte van de euro, dan zien we dat het ook hier minder goed gaat. Ten opzichte van de euro ging het pond met 1,5 procent achteruit en ook dit is zeker opvallend.

Sinds de bekendmaking dat Groot-Brittanniƫ de Europese Unie gaat verlaten, kelder het Britse pond sterling opvallend snel in waarde. De Britse munt beleefde op de dag van het referendum zelfs de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis, allemaal door de zogeheten Brexit.

Goudprijs loopt op: beleggers zoeken veilige haven

In de dagen na het Brexit-referendum is de prijs van goud flink opgelopen. Dit vertelt ons dat beleggers nog steeds veilige havens zoeken om in te beleggen, voornamelijk door de financieel onzekere tijden van vandaag de dag. Andere veilige beleggingen zijn ook populair onder beleggers, waaronder de Zwitserse frank, de Japanse yen en Duitse staatsobligaties.

Ook dalende aandelen door Brexit

Ook de aandelen zakten verder nadat bekend werd dat de Britten de EU inderdaad gaan verlaten. De AEX-index in Amsterdam noteerde enkele uren na de bekendmaking van de uitkomst van het referendum een daling van 5,7 procent en ook andere financiƫle fondsen kregen soortgelijke klappen. De maandag na het referendum zat de AEX nog steeds in de min, namelijk op 2,2 procent. Het ging dus al iets beter met de beurs, maar het zal lang duren voor de AEX en andere fondsen weer helemaal over de uitkomst van het referendum heen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *