De lage olieprijs blijft niet zonder gevolgen

Na het OPEC besluit van donderdag 27 november om de productie niet te verlagen, blijft de markt overstroomd worden met goedkope olie. Landen als Rusland, Venezuela, Iran en Nigeria maken zich grote zorgen, want zij kunnen op deze manier hun begrotingen niet sluitend krijgen. Voor de wereldeconomie als geheel is de lage olieprijs gunstig. Geld dat nu niet aan olie besteed hoeft te worden, kan worden geïnvesteerd of geconsumeerd.

Spanningen binnen de OPEC en problemen in Rusland

De lage olieprijs kan voor spanningen zorgen tussen de OPEC-landen onderling. Marktleider Saoedi-Arabië staat bloot aan kritiek, nu veel andere OPEC-leden door productieverlaging een hogere olieprijs hoopten af te dwingen.
Ook Rusland krijgt te kampen met een enorm gat in de begroting. Het land is geen lid van de OPEC, maar ligt qua omvang van de olieproductie niet ver achter op Saoedi-Arabië. Driekwart van zijn exportinkomsten haalt Rusland uit olie en gas.

Gasprijs en benzineprijs daalt

In het kielzog van de dalende olieprijs, zullen in het voorjaar van 2015 naar verwachting ook de gasprijzen dalen. Door de langetermijncontracten bij gas, werkt de olieprijsdaling vertraagd door.
Een prijsdaling die gelijk al zichtbaar wordt, is die van de benzineprijzen aan de pomp. Dit is goed voor de consumptieve bestedingen en goed voor transportsector. In beide gevallen wordt geld uitgespaard door de lagere brandstofkosten.

Schalie-olie minder rendabel

Het besluit van Saoedi-Arabië om het huidige productieniveau in stand te houden, lijkt te zijn ingegeven door concurrentie overwegingen. Door de succesvolle resultaten die in Amerika met schalie-olie worden geboekt,dreigtdit land op tamelijk korte termijn als afzetmarkt verloren te gaan. Het oppompen van schalie-olie is echter duur en de huidige prijs per vat is te laag om schalie-olie rendabel te laten zijn. Blijft de olieprijs langdurig laag, dan is de kans groot dat een deel van de schalieproductie stil valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *