De stijgende zilverprijs: zijn zonnepanelen de oorzaak?

Zilver wordt ook wel ‘de lange schaduw van het goud’ genoemd en dit komt omdat de prijzen van beide edelmetalen de neiging hebben om dezelfde kant op te bewegen. Hierbij gaat goud vaak voorop en volgt zilver de prijs van goud, als een echte schaduw van het edelmetaal.

Ook dit jaar is er sprake van een gelijke trend, maar is het wel opvallend dat de zilverprijs dit jaar juist veel harder gaat dan de prijs van goud. Waar goud tot nu toe op een plus van 25 procent staat, is de prijs van zilver bijna twee keer zo hard gestegen met een plus van 49 procent. De mogelijke verklaring? Zonnepanelen.

Meer vraag dan aanbod door productie zonnepanelen

De prijs van zilver stijgt omdat er meer vraag is naar het edelmetaal dan dat er aanbod is. Logisch, maar waar komt de hoge vraag van zilver dan vandaan? In tegenstelling tot goud, wordt zilver als edelmetaal veel gebruikt voor industriële doeleinden. De grondstof wordt bijvoorbeeld verwerkt in elektronica, maar ook in zonnepanelen. Maar liefst de helft van gedolven zilver wordt voor deze doeleinden gebruikt en dit betekent dat de prijs van zilver voor een groot deel afhankelijk is van deze markten.

Vooral zonnepanelen maken dat de vraag naar zilver steeds groter wordt. Ongeveer 10 procent van de verwachte industriële vraag naar zilver in 2016 is voor de productie van zonnepanelen bestemd en dit is maar liefst 23 procent meer dan vorig jaar.

Meer vraag naar zonnepanelen, meer vraag naar zilver

Experts verwachten dat de vraag naar zonnepanelen verder zal stijgen en dit betekent simpelweg dat de vraag naar zilver ook groter zal worden. Door de stijgende populariteit van zonnepanelen zou de prijs van zilver dit jaar nog verder kunnen stijgen, met nieuwe records in het verschiet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *