DSM zet grote stap richting duurzaamheid

Chemieconcern DSM lijkt zich steeds meer te gaan richten op biologische oplossingen. DSM is voortgekomen uit de Nederlandse Staatsmijnen en richtte zich vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw op bulkchemie. In de laatste twee decennia van de vorige eeuw trad geleidelijk een verschuiving op naar fijnchemie en de laatste jaren worden duurzame toepassingen steeds belangrijker.

DSM en Syngenta

Eind vorige week maakte DSM samen met het Zwitserse Syngenta bekend zich gezamenlijk te zullen gaan richten op biologische gewasbescherming. Syngenta is in het jaar 2000 voortgekomen uit een fusie van de agrarische takken van Novartis en Zeneca. Het bedrijf is wereldwijd vooraanstaand op het gebied van zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Enorme groei in biologische gewasbescherming

DSM en Syngenta voorzien een enorme groei in de vraag naar biologische gewasbeschermingsmiddelen. Zij schatten dat over 15 jaar circa 10 procent van de gewasbescherming met deze middelen zal worden vormgegeven. Een enorme markt dus, waarin met behulp van in de natuur voorkomende micro-organismen gerichte bestrijding van plantenziektes en verhoging van de productie zal plaatsvinden. De twee bedrijven vullen elkaar goed aan. DSM heeft geruime ervaring met grootschalige voortbrenging van producten die op micro-organismen berusten. Syngenta bezit veel gerichte kennis op biotechnologisch terrein en heeft veel toepassingskennis in huis. Bovendien kent Syngenta voor toekomstige producten de juiste wegen naar de wereldmarkt.

Ook bredere samenwerking in Europees verband

Ook op andere plaatsen werken de twee ondernemingen samen. Zo wordt onder coördinatie van de Universiteit van Utrecht door beide bedrijven meegewerkt aan een Europees onderzoeksproject om hogere efficiency en duurzaamheid te bereiken in de chemische industrie. Ook de farmaceutische bedrijven AbbVie en AstraZenica nemen aan het onderzoek deel, evenals het Spaanse Concentrol en het Zwitserse H2 Industries.
Het bericht over samenwerking met Syngenta deed het aandeel DSM geen kwaad. Op vrijdag 6 november werd een slotkoers bereikt van 49,77 euro tegen 48,39 euro de dag ervoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *