Econoom: langlopende rente nog maandenlang laag

Volgens econoom Elwin de Groot van Rabobank zullen rentes die voor lange tijd vast staan, in de komende drie tot zes maanden nog verder zakken. Volgens de econoom drukken de lage olieprijzen het sentiment op de financiële markten. Een zwakke vraag naar olie, wordt in verband gebracht met een tegenvallende economische groei in opkomende landen als China en dit heeft invloed op het algehele sentiment op de financiële markten. Zo is het niet alleen van invloed op de inflatieverwachtingen, maar ook op de rentes voor langlopende kredieten. “In het huidige klimaat denken wij dat langlopende kredieten in de komende drie tot zes maanden verder zullen zakken”, aldus de econoom. Het gaat hierbij onder andere over de rentes van staatsleningen in Nederland en Duitsland en deze rentes hebben ook invloed op bijvoorbeeld de hypotheekrente.

De inflatieverwachting volgens Rabobank

Rabobank heeft opgemerkt dat de inflatieverwachting voor de komende vijf jaar is gedaald naar 1,37 procent. Dit is opvallend, want de Europese Centrale Bank streeft naar een inflatieniveau van 2 procent. Op korte termijn kan de inflatie in de eurozone negatiever worden en uitkomen op -0,4 procent. Deze ontwikkeling verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank, want zij moeten met nieuwe monetaire steun komen om de economie en de inflatie aan te jagen. Naar verwachting gaat dit ook gebeuren, want op 10 maart gaan de leden van de Europese Centrale Bank weer met elkaar in vergadering over onder andere dit onderwerp.

Hoe de langlopende rentes zich zullen ontwikkelen, is afhankelijk van de inflatie in de eurozone. Hoe de inflatie zich gaat ontwikkelen in de komende jaren, is weer voor een groot deel afhankelijk van de economie en de eventuele maatregelen die de ECB gaat nemen om de economie en de inflatie te laten stijgen. Op dit moment is er dus nog niets zeker, maar de voorspellingen met oog op de langlopende rentes en de inflatie die Rabobank gedaan heeft, staan al wel vast voor de komende jaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *