Europese banken blijven onaantrekkelijk voor beleggers

Kijken we naar de cijfers van Europese banken op de beurzen, dan zien we dat het al jaren slecht gaat met deze sector op het gebied van beleggen. Je zou misschien denken dat dit dan juist een goed moment is voor beleggers om in te stappen in de wereld van Europese banken, maar toch is er niemand die dit doet. Er is vrijwel geen belegger die het instapmoment graag wil benutten door in Europese banken te stappen en de sector blijft even impopulair als altijd.

Slechte resultaten voor Europese banken: de cijfers

Kijken we naar de cijfers vanaf het begin van 2009 tot nu, dan zien we dat de Euro Stoxx Banks-Index sinds die periode maar liefst 37 procent is gedaald. De Euro Stoxx Banks-Index is de index met de grootste Europese banken, die een duidelijk beeld geeft van het sentiment van de markt. Extra opvallend is dat het niet in alle sectoren zo slecht ging, aangezien de algemene Europese index Stoxx Europe 600 in dezelfde periode met ongeveer 70 (!) procent steeg.

Niemand wil in Europese banken investeren

Topmannen van Europese banken geven het zelf ook toe: de banken zijn uit de gratie geraakt bij beleggers. Er zijn een paar beleggers die bereid zijn in de dip te investeren en het risico te nemen, maar de meeste beleggers laten Europese banken helemaal links liggen. Wellicht moeten banken als andere beleggingsklasse gezien worden, namelijk een klasse waarin koerswijzigingen beperkt zijn en waarbij beleggers in wat extra stabiliteit investeren. Zo ver is het helaas nog niet, want nog geen enkele beleggers is ertoe geneigd om de niet-succesvolle Europese banken op deze manier te zien. Of dit in de toekomst wel gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Voor nu gaat het in ieder geval niet goed met de Europese banken op het gebied van beleggen, maar dit is al jaren zo en dus geen verrassing voor de sector en voor de beleggers zelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *