Europese beurzen vertonen dieprode kleur

Op donderdag 14 januari kregen de Europese beurzen forse klappen door de aanhoudende zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. Door deze forse klappen en de slechte verwachtingen met betrekking tot de toekomst, eindigden de beurzen in Europa op die dag in een dieprode kleur. In Parijs was Renault onder andere een sterke daler vanwege een onderzoek naar de uitstootwaarden bij het autoconcern, maar ook in Amsterdam verliep de dag niet goed. De toonaangevende AEX-index stond in de middaghandel op 1,6 procent lager op 411,24 punten. De Midkap zakte 1,1 procent tot 653,82 punten en de beurzen in Londen, Frankfurt en Prijs leverden allemaal 1,2 tot 2,2 procent in.

Een groot aantal flinke dalers

De grootste daler van de AEX-beurs, was kabelconcern Altice. De kabelconcern moest een verlies incasseren van 6,2 procent, terwijl staalconcern Arcelor Mittal juist met 0,3 procent steeg. Een flinke daler in de Midkap was Air France-KLM. Dit bedrijf moest 3,2 procent inleveren en branchegenoten Lufthansa en IAG leverden tot 4 procent in na de dodelijke terreuraanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Een andere flinke daler op de beurs, is autoconcern Renault. Renault bevestigde donderdag dat de Franse autoriteiten doorzoekingen hebben gedaan in een onderzoek naar mogelijk gesjoemel met uitstootnormen, net zoals bij Volkswagen het geval was. Het bedrijf ontkende fraude te hebben gepleegd en zei volledig mee te werken met het onderzoek, maar daalde wel met 8,8 procent als direct gevolg van het ingestelde onderzoek. Branchegenoot PSA Peugeot Citro├źn verloor 3,6 procent en Volkswagen moest ook 3,6 procent prijsgeven.

Gelukkig ook enkele stijgers

Uiteraard daalden niet alle koersen op de Europese beurzen. Een bedrijf dat het goed heeft gedaan terwijl andere bedrijven met dalingen te maken hadden, is bijvoorbeeld Burberry. De kwartaalcijfers van dit modehuis vielen in goede aarde, waardoor het aandeel 0,5 procent omhoog klom. Een ander bedrijf dat het goed deed, was supermarktketen Tesco. De goede cijfers van dit bedrijf werden beloond met een winst van 4,2 procent en behoorde dus niet tot de grote groep met flinke dalers van donderdag 14 januari.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *