India grootste olieconsument na China en Verenigde Staten

Nu de Indiase economie flink aan het groeien is, haalt het land Japan dit jaar in als een van de grootste olieconsumenten van de wereld. Naar verwachting zal de Indiase economie dit jaar nog 7,5 procent groeien en dit betekent dat het land een grotere olieconsument zal worden dan Japan op dit moment is. Na China en de Verenigde Staten, wordt India hiermee de op twee na grootste olieconsument van het zwarte goud.

India maakt oliemaatschappijen warm voor investeringen

Om de toenemende honger naar olie te stillen, ging de Indiase olieminister Dharmendra Pradhan enkele dagen geleden naar de Verenigde Staten. Hier probeerde hij oliemaatschappijen warm te maken voor investeringen in India, zodat het land een bepaalde hoeveelheid olie verzekerd is. Volgens de minister zelf, was het een succesvolle reis. “India zit op een hoog groeipad. We zoeken niet alleen samenwerkingsverbanden met bedrijven in het buitenland, maar willen ook dat ze naar ons land komen.” Of dit ook echt gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Ruimte voor snelle groei in India

De olieconsumptie per hoofd van de bevolking ligt in India gek genoeg nog achter bij andere opkomende markten. Dit betekent dat er nog ruimte is voor een snelle groei van de olieconsumptie, waar oliemaatschappijen uit het buitenland op in kunnen spelen. De reden dat India nu nog een vrij lage olieconsumptie per hoofd van de bevolking heeft, is voornamelijk dat er weinig auto’s in India rondrijden. Als het beter gaat met de economie, zal dit langzaamaan veranderen en dit betekent dat de olieconsumptie per hoofd van de bevolking flink zal stijgen.

Hoe lang het gaat duren voor India Japan inhaalt, is nog even afwachten. Als de verwachte groei van dit jaar gerealiseerd wordt, is in ieder geval zeker dat het dit jaar nog gaat gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *