Inflatie eurozone zorgwekkend

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wordt volop geklaagd over de inflatie. Dat is niet geheel onterecht als we kijken naar de recente cijfers uit die landen. Maar in de eurozone begint de inflatie pas echt zorgelijke vormen aan te nemen. Dat zegt tenminste Volker Buschman van M&G Investments. Ook in 2015 verwacht hij nog weinig verbetering voor de Europese landen die in deze zone gelegen zijn.

Terwijl de banken in Europa hun best doen om in ieder geval nog 2 procent inflatie in de eurozone te realiseren, lijkt deflatie in het Europese gebied een aannemelijker scenario. Waar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk economen zich met bedrukte gezichten over respectievelijk 1,7 procent en 1,3 procent inflatie buigen, daalt de euro slechts 0,4 procent in waarde in de eurozone. Voor landen als Spanje, Slovenië, Italië, Slowakije en Griekenland is deflatie zelfs al realiteit. De angst dat deze trend straks ook doorzet naar de rest van de eurozone is daardoor des te groter.

Achteraf gezien, hadden we enkele zaken misschien anders moeten aanpakken, vindt Buschman. Soepelere omgang met bezuinigingen, bijvoorbeeld. De balans van de ECB laten groeien, in plaats van het tegengestelde. En natuurlijk speelt ook de klap die de economie van de VS in 2013 kreeg een flinke rol. Daarbij zien we ook dat in China alles niet meer zo voor de wind gaat als voorheen, en dat baart Buschman zorgen.

Wat gaat er waarschijnlijk gebeuren? Het is heel goed mogelijk dat grondstoffen goedkoper zullen worden. Het mag inmiddels voor niemand meer een geheim zijn dat de prijzen van olie flink zijn gedaald. Toch brengt dat niet uitsluitend nadelen met zich mee. Zo kan een lage olieprijs de wereldwijde groei in de hand werken. In het verleden hebben veranderingen in energieprijzen al laten zien dat ze groei stimuleren. Het zou dus zomaar kunnen, dat 2015 eindelijk de impuls gaat zien die er nodig is om weer naar het goede niveau op te krabbelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *