Koers van aandeel Tesla onder druk

Op het hoofdkantoor van Tesla Motors Inc. in Californië zorgt de daling van de olieprijs voor hoofdbrekens. Terwijl de meeste consumenten en producenten profiteren van de lagere prijs, zien ze bij Tesla hun aandelen in snel tempo in waarde dalen.

Elektrische auto’s en laadpunten

Tesla werd in 2003 opgericht en stelt zich ten doel een grote mondiale producent van elektrische auto’s te worden. Het bedrijf produceert nu vooral in het dure segment en wil de inkomsten hiervan gebruiken om goedkopere automodellen te ontwikkelen. Tesla beschikt over een Amerikaans en Europees hoofdkwartier en eigen verkooppunten verspreid over Noord-Amerika en Europa.
Bovendien bouwt Tesla op de twee continenten aan een eigen netwerk van snellaadstations onder de naam ’Supercharger’. Doelstelling is om eind 2014 een volledige dekking van het Amerikaanse en Europese continent te bereiken.

Minder concurrerend door lage olieprijs

Tussen 18 november en 12 december 2014 daalde het aandeel van 257,70 naar 207,00 dollar. Een forse waardedaling dus, die nog groter is wanneer gekeken wordt naar de laatste piek op 4 september 2014. Het aandeel noteerde toen 286,04 dollar.
Als reden voor de daling wordt een verwachte terugval in de verkopen genoemd. De lage prijs van een elektrische oplaadbeurt wordt door de verlaagde benzineprijs een stuk minder concurrerend. De elektrische auto zelf is immers in aanschaf een stuk duurder. Bovendien doet zich het nadeel van de beperktere actieradius en de aanwezigheid van weinig laadpunten sterker gelden in de afweging.

Normalisering na koersexplosie

Dat de koersen nu dalen kan deels ook samenhangen met een normalisering na de koersexplosie in het afgelopen jaar. Zo lag de waarde van het aandeel Tesla op 8 december 42% hoger dan de waarde op 1 januari 2014. Ook Daimler en Toyota waren mogelijk van mening dat de koers zijn top had bereikt. Zij verkochten beiden in oktober respectievelijk geheel en grotendeels hun belang in de autoproducent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *