Online beleggen: wel of niet doen?

Online beleggen betreft het aankopen en verkopen van aandelen, grondstoffen en obligaties via het internet. In feite is online beleggen exact hetzelfde als het traditionele beleggen zonder internet, afgezien van het feit dat online beleggen volledig plaatsvindt in de online wereld. Ben je op dit moment bezig met de traditionele vorm van investeren om extra geld te verdienen en twijfel je of online beleggen wellicht ook iets voor jou is? Lees dan in dit artikel wat de voordelen en nadelen ervan zijn en bepaal aan de hand van deze voordelen en nadelen of online beleggen iets voor jou is.

De voordelen van online beleggen

Het eerste voordeel waar je van profiteert als je start met online beleggen, is het feit dat deze vorm van geld investeren je erg veel snelheid biedt. Waar je bij het traditionele beleggen veel handelingen moet verrichten om een verandering aan te brengen in jouw strategie en bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen en/of obligaties te kopen of verkopen, is dit bij online beleggen absoluut niet het geval. Het aanbrengen van een verandering bij online beleggen is zo gebeurd, wat deze tak van sport over het algemeen veel gemakkelijker en minder tijdrovend maakt.

Omdat het online beleggen meer snelheid met zich meebrengt, is het ook mogelijk om sneller te reageren op koerswisselingen en andere ontwikkelingen die voor jou van belang zijn als belegger. Hierdoor heb je als belegger een grotere persoonlijke beheersbaarheid dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor het uitbesteden van jouw beleggingen aan een beleggingsfonds. Daarnaast kan online beleggen altijd (24 uur per dag en 7 dagen in de week) en overal (thuis, op het werk, in de trein, op een feestje, et cetera), waardoor de persoonlijke beheersbaarheid van deze vorm van online geld verdienen nog groter wordt.

Tot slot zijn de kosten van online beleggen lager dan de kosten van bijvoorbeeld het uitbesteden van beleggingen. Je betaalt slechts een kleine vergoeding aan online brokers om gebruik te kunnen maken van hun diensten en bent verder alleen bezig met het maken van winst als je hiervoor kiest.

De nadelen van online beleggen

Helaas brengt online beleggen ook twee belangrijke nadelen met zich mee. Het eerste nadeel is het feit dat je er in feite helemaal alleen voor staat. Je hebt geen beleggingsfonds dat voor jou beleggingen doet en je op deze manier winst laat maken, maar moet zelf gaan nadenken over het aankopen en verkopen van aandelen, grondstoffen en obligaties. Dit brengt niet alleen extra werk met zich mee, maar ook meer risico’s. Ben je bereid dit risico te nemen omdat je veel kennis hebt van zaken, dan is het prima om te starten met online beleggen. Vind je het niet prettig om meer risico te lopen of heb je simpelweg niet voldoende kennis om zelf te starten met deze financiële uitdaging, dan is online beleggen wellicht minder interessant voor jou.

Tot slot ben je bij het online beleggen afhankelijk van het internet. Heb je even geen internet, dan kun je niet de beursvloer op en kun je dus belangrijke momenten van het aankopen of verkopen van aandelen, grondstoffen en/of obligaties missen en op deze manier rendement mislopen. Over het algemeen hebben de meeste mensen wel altijd een goede internetverbinding, maar het zou vervelend zijn als je door een probleem met de internetverbinding geld misloopt bij online beleggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *