OPEC: snel stijgende vraag voor olie

Oliekartel OPEC verwacht dat de vraag naar zijn olie in het jaar 2017 zal toenemen. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, zegt het oliekartel zijn productie op te moeten schroeven volgens jaar. De organisatie denkt dat de wereldwijde olievraag volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag zal groeien naar gemiddeld 93,5 miljoen vaten per dag. OPEC verwacht dat voornamelijk landen als China en India meer olie gaan afnemen, waardoor de vraag van olie flink zal stijgen. Het betreft opkomende economieƫn, die veel van de grondstof nodig hebben om inderdaad te kunnen blijven groeien. Meer over de verwachtingen van de OPEC over het eigen kartel en de landen buiten het oliekartel, lees je in dit artikel.

Dagelijkse productie olie: flinke stijging in 2017

De dagelijkse productie van de veertien leden van de OPEC stijgt in 2017 naar ongeveer 33 miljoen vaten. Dit zijn ongeveer 142.000 vaten meer dan het niveau van de productie in de maand juni. Vorige maand bereikte de productie van Saudi-Arabiƫ, het belangrijkste lid van het OPEC oliekartel, nog bijna een nieuw recordniveau van 10,55 miljoen vaten olie per dag.

OPEC: olieproductie in landen buiten OPEC zal dalen

Tot slot verwacht de OPEC dat de olieproductie van landen die niet zijn aangesloten bij het oliekartel, volgend jaar met 100.000 vaten zal dalen naar 55,9 miljoen vaten per dag. Dit zal voornamelijk komen door een lagere productie in landen als de Verenigde Staten en Noorwegen, die beide niet aangesloten zijn bij de OPEC. Of de productie inderdaad zo ver zal dalen, is nog niet bekend. Hoeveel olie een land produceert, ook buiten het oliekartel OPEC, is namelijk afhankelijk van diverse factoren en hoe het met deze factoren zal gaan in het jaar 2017 is nu uiteraard nog niet bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *